Dieet en voeding

Als u behandeld wordt voor kanker kan u problemen met eten ondervinden, zowel als gevolg van de ziekte zelf of de behandeling, alsook door gevoelens van angst, depressie en spanning. Verlies van eetlust, misselijkheid en braken, smaak- en reukveranderingen, droge mond, pijnlijke mond en keel, vermoeidheid, diarree en verstopping moeten zo goed mogelijk verholpen worden. Al deze klachten kunnen immers resulteren in een verminderde opname van voedsel en gewichtsverlies. Deze problemen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen en in de loop van de tijd veranderen. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten.

 

Het is erg belangrijk dat u goed en voldoende eet om het gewicht en de conditie op peil te houden. Een goede voedingstoestand vergroot de mogelijkheid om een behandeling te doorstaan en ervan te herstellen en vergroot de weerstand tegen infecties. Goed om te weten is echter dat de voeding op zich geen directe invloed heeft op de tumor maar eerder gezien moet worden als ondersteunende therapie.

 

Een goede voeding bij kanker is een lekkere en smakelijke voeding die voldoende voedingsstoffen bevat, genoeg variatie biedt en die voorziet in de dagelijkse behoeften. In principe kan u hetzelfde voedingspatroon van voor de ziekte nastreven, op voorwaarde natuurlijk dat deze voeding gezond en evenwichtig was. Tijdens het ziekteproces en de behandelingen kan uw normaal voedingspatroon evenwel bedreigd worden. In functie van bepaalde klachten is dan soms een aanpassing van de voeding nodig en zal er eventueel afgeweken moeten worden van de spelregels van een gezonde en evenwichtige voeding.

 

Het is dan ook verstandig om uw problemen te bespreken met uw behandelende arts, verpleegkundige en/of diëtiste. Dat is zeker nodig als u in korte tijd veel bent afgevallen. Een afspraak is ook nuttig als u eenzijdig eet doordat u sommige voedingsmiddelen niet meer kunt verdragen. De diëtiste zal u adviezen geven om uw voeding zo te kiezen en klaar te maken dat u voldoende calorieën, vocht en voedingsstoffen binnenkrijgt. Als normale voeding, aangepast aan uw klachten, niet of onvoldoende helpt, kan speciale drinkvoeding of sondevoeding zinvol zijn.

 

De voedingsdriehoek geeft een idee wat u dagelijks zou moeten eten om genoeg voedingsstoffen op te nemen. De grootte van het vak zegt iets over de hoeveelheid die men ervan nodig heeft. Zo staan de basisproducten onderaan in de grootste vakken. Van producten uit de top heeft u maar weinig nodig. Wanneer elke dag alle groepen voedingsmiddelen vertegenwoordigd zijn, dan bekomt u een evenwichtige voeding.

 

Voor meer voedings- en dieetadvies en het samenstellen van een persoonlijk dieet, kan u een afspraak maken met de diëtiste op uw campus.

  • Jessa Ziekenhuis Campus Virga Jesse (Hasselt): tel. 011 30 86 15
  • Jessa Ziekenhuis Campus Salvator (Hasselt): tel. 011 28 95 51
  • Jessa Ziekenhuis Campus Sint-Ursula (Herk-De-Stad): tel. 013 55 06 39
  • Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk): tel. 089 32 43 88