Gastroscopie

Het doel van het onderzoek is om eventuele afwijkingen te ondekken aan de binnenzijde van de slokdarm, de maag en twaalfvingerige darm.

 

Met behulp van een gastroscoop, een soepele buis die via de mond wordt ingebracht, wordt de binnenzijde van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken. In deze soepele buis lopen twee bundels van zeer dunne vezels.

 

Via de ene wordt licht van een lamp geleid en de andere dient om het belichte deel van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te bekijken.  Via de soepele buis kan ook een snaar naar binnen geschoven worden om eventueel een stukje weefsel of slijm te nemen voor nader onderzoek.

 

Alvorens de gastroscoop wordt ingebracht wordt de keel verdoofd met een spray die wat bitter smaakt.  Deze spray maakt het slikken moeilijker. Om verslikken te voorkomen wordt aangeraden om het eerste uur na het onderzoek niet te eten of te drinken.

 

U neemt vervolgens plaats op een onderzoekstafel, waarbij u op uw linkerzijde gaat liggen.  Het onderzoek is niet pijnlijk en u komt niet in ademnood.